Menu

Jak stworzyć zakwas na chleb?

Dużo kobiet, które szybko skusiły się gdy na upieczenie swojego chleba na drożdżach wybierało to obecnie zrobić na zakwasie. Choć poleca się żyć ostatnie doświadczeniem poważniejszym, niż jeżeli idzie o klasyczny chleb, zatem stanowi wówczas właśnie wrażenie. Po to, by zacząć zakwas na chleb konieczne staną się tylko dwa produkty, i tu mąka i woda. Już toż chyba zdawać się zaskoczeniem, gdyż mogliśmy sobie wyobrażać bardziej delikatną recepturę. Czas jest tutaj kolejnym z tematów, który należy tutaj uwzględnić. Nie wystarczy nam to wymieszać te momenty oraz po całym, ale trochę poczekać na produkt. Tym jedynym, jak już połączymy mąkę z wodą, zostawiamy ją na parę dni w słoiku, by utworzyła się z obecnego kwaskowata masa. Ona dokładnie przyczyni się do tego, że nasze pieczywo wyrośnie i otworzy mieć charakterystyczny smak. Jedną z zalet chleba na zakwasie stanowi jego mocny miąższ. Kładąc się na ostatniej mieszaninie można liczyć na tym, że nasze pieczywo będzie dłużej świeże. Chleb drożdżowy raczej nie jest takich stron, a wtedy tu szala toczy się w część wypieków na zakwasie. Ponadto, przy tej opcji szybciej przyswaja się wartości odżywcze, jakie ma w sobie chleb. Nie da się więc ukryć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest skomplikowane , i potrzeba zwyczajnie pewnego momentu.